Sunday, February 5, 2012

48. Limbajul timpului.


Limbajul timpului este perceput diferit, în funcţie de societate sau cultura. Chiar şi în interiorul aceleiaşi culturi, modul cum este perceput timpul poate fi diferit. Exemplu: 30 minute petrecute cu cineva care nu-ţi este pe plac poate fi considerat ca "pierdere de vreme" iar cu cineva drag poate fi considerat "o veşnicie".
Timpul biologic - este un concept care poate transmite informaţii referitoare la performanta indivizilor. Astfel funcţie de acesta unii indivizi sunt "privighetori" iar alţi "pasări de noapte". În prima categorie intra cei care sunt matinali, care se şcoala devreme, sunt plini de energie şi obţin cele mai bune rezultate în cursul dimineţii Ceilalţi reprezinta opusul acestora şi intra în cea de a doua categorie. Aceste caracteristici individuale, legate de timpul biologic, ne pot transmite informaţii legate de performanta indivizilor.
Timpul informaţional - este interpretat diferit în diverse culturi.
Timpul este văzut ca parte a contextului în care interacţionează oamenii. El poate fi folosit şi simbolic, ca în expresia" Timpul înseamna bani", expresie care invita la întrebuinţarea raţională a timpului.


A veni mai târziu la o întâlnire cu alegatorii anumite semnificaţii:
comunică atitudinea faţă de interlocutor sau faţă de activitatea respectivă,
perceiţia statutului şi a puterii,
respectul şi importanţa acordată.
întârzierea poate irita şi insulta.
cu cât oamenii sunt făcuţi să aştepte mai mult, cu atât ei se simt mai umiliţi;
cu cât oamenii sunt făcuţi să aştepte mai mult, cu atât ei se simt desconsideraţi şi inferiori ca statut social.
Astfel, limbajul timpului se poate folosi, în mod voit sau nu, pentru a manipula, supune şi controla sau pentru a comunica respect şi interes.



No comments:

Post a Comment