Saturday, February 4, 2012

62. Comunicarea cu persoanele dificile.


Una dintre tehnici e  empatia - asculta-l si intelege-l pe celalalt;
se mai numara si preluarea responsabilitatii, identificarea adevaratei surse a neintelegerii, autocontrolul emotiona.

Un lucru important pe care l-a precizat este ca empatia nu trebuie sa aiba loc numai la nivel rational. Nu trebuie sa ne concentram doar pe cuvintele pe care le spun oamenii, ci sa ajungem cumva sa intelegem si ce simt, eventual si de ce simt acel lucru. Exemplul este cel al copilului suparat, pe care-l intrebi „Ce ai?” si el ofteaza lung si raspunde: „Nimic…”. E clar ca nu e vorba despre „nimic” aici si ca poate ar trebui sa trecem dincolo de suprafata (recomand precautie in zona asta – nu intrati cu bocancii in sufletul omului!).


Sunt cateva grupuri de persoane dificile
1.Cel care loveste in spate.
Cum sa te porti cu cei care lovesc in spate
Fii atent ce spui in momentul in care intri intr-o companie. Fii prietebnos si cordial fara sa-ti dai laiveala gandurile cele mai ascunse unor oameni pe care nu-I cunosti defel.
Oricat de bun te consideri in judecarea oamenilor,cea mai bune aparare impotriva celorcare lovesc in spate nu expune in totalitate planurile tale, probleme personale, sau stiluride viata ciudate.Grupul poate fi tolerant fata de situatii diverse in prezent, dar asta nuinseamna ca si cei din compani ta vor accepta.

2. Atotstiuitorii
Cum sa te porti cu atot stiutorii
Daca nu poti sa ii eviti, incearca urmatoarele: Fii pe cat de politicos si noncomabtiv posibil. Recunoaste sfaturile si experienta lor apoi continua-ti treaba
.Nu le sugera noimetode unui atotstiutor. Rasounsul s-ar puteasa fie o privire rece si un comentariu negativ de genul "n-o sa mearga niciodata" sau "noi nu facem asa."
 Demonstrandu-I disponibilitatea de a-l asculta, ii vei mangaia orgoliul si il poti transforma intr-un aliat

3. Martirul.
Martirii isi petrecvreamea plangandu-se, oftand si plangandu-se de probleme, dureri de cap,program lung si munca grea. Daca le oferi ajutor sau dai sugestii, martirul o va respinge rapid, pentru ca o solutie la problema va distruge actul sau de maritriu.Jocul martirului este sa arate cat de stresat este, pentru ca martirii traiesc pentru mila.Pe da alta parte, daca sunt ignorati, vor deveni si mai dispretuitori si se vor indeparta.
Astfel ca cel mai bun lucru de facut este:Sa le spui lucruri pe care vor sa le auda dar pe care le aud rar.Ai putea spune,
"Ionut, chiar esti cel mai ocupat dintre cei din departament. Si crede-ma, oameniivad."
O data ce primeste atentia dupa care ofta, martirul se va lumina si se va plange mai putin

4. Prima dona
Va face acest cuvant sa va ganditi la secretara directorului?
Stereotip sau nu, prima dona este de obicei secretara supra-protectiva care apar agresiv biroulsefului. Inregistreaza fiecare vizitator sau telefon catre sef si isi extinde puterea la limite.
Eviit-o cat de mult posibil. Daca trebuie sa va intalniti,fiti cordial si ne-amenintator inatitudine, ton si cuvinte. Dar tine mnte ca nu trebuie sa ajungi cel mai bun prieten sau aliatci doar sa evitati sa deveniti obiectul furiei sale. Pentru ca daca nu sunteti la fel deimportant ca seful ei, cu siguranta nu o veti cuceri
5. Manipulatorii ii fac pe ceilalti sa actioneze in modul dorit de ei, prin farmec epsronal sau simpatie.Tu, victima, probabil nu vei realiza ca ai fost prinsa intr-o munca ce nu intra in atributiile tale pananu e prea tarziu

Cum sa raspunzi la manevrele manipulatorilor: 
"Te-as ajuta cu placere, dar trebuie sa termin intai cu seful meu."
 "Mi-ar placea sa te ajut, dar si eu sunt incarcat azi. Daca am timp liber, cu cea mai mare placere. Dar dupa cum vad, voi lucra toata noaptea, la fel ca tine!"
"De fapt, si eu as avea nevoie de putin ajutor. Facem urmatoarele: Te ajut in seara asta daca stai maine dupa-amiaza si ma ajuti sa termin materialul." Daca persoana in cauza este manipulator, si are ca scop sa primeasca ceva pe degeaba, probabil va disparea in viitor.

6 Barfitorul
Refuza cu tact sa raspunzi sau sa contribui la ce zice sau schimba subiectul politicos.Foloseste o abordare directa spunand, "Tudor este un tip amabil si nu vreau sa vorbescdespre asta in absenta lui. Putem vorbi despre altceva?"Opreste zvonul inainte sa-l inceapa, si transmite clar ca nu esti interesat. Dar cu politete ,pentru ca altfel zvonarul se va introarce impotriva ta

7. Verificatorul.
Vreificatorii sunt peroane care, cand deleaga, nu vor lasa pe nimeni sa faca treaba singuri. Lafiecare ora, verificatorul va suna sa intrebe, "Cum merge?".

Asigura-l ca dai intreaga atentie proiectului si daca ai intrebari sau probleme vei apela la el.Ofera-te sa il informezi despre progreze constant. Daca mesajul tot nu atinge tinta,transmite direct: "Nu crezi ca timpul tau este prea valoros sa ti-l petreci evaluand fiecare pas dinacest proiect? Am hotarat deja un program si daca apar probleme te voi anunta."


No comments:

Post a Comment